Vi skippar det jävla introt om att det är så orättvist att alla tycker att crossfit bara leder till skador. För de flesta som läser det här är det ganska uppenbart att så inte är fallet. Vi fokuserar istället lite mer på personerna som tror på detta och likartade påståenden.

Det är exakt samma gäng som köper all annan översimplifierad skit som sprids på nätet. Noll källkritik. Emotionell bias så stark att den bara kan bero på hjärnskador. Det är samma gäng som tror att alla invandrare är våldtäktsmän, alla sossar är kommunister, att feminister hatar män, att alla feta är latmaskar, att alla idrottare dopar sig och så vidare. Lägg inte ner tid och energi på dem. Blockera dem på sociala medier och undvik dem på stan. Människor som strävar efter att göra sin bild av omvärlden så enkel som möjligt skapar bara problem och konflikter. Låt dem trängas under stången i smithmaskinen istället och omge dig med människor med lite djup och komplexitet. Sådana som tar omvägar istället för genvägar, som tvekar, frågar och tänker. Det vinner du på i längden. Visst, det är gött som fan att bara lalla runt i en bubbla där allt är som i en tecknad småstad och inget förändras men det kommer bara sluta med att du blir rädd, arg och förvirrad.

Är du däremot beredd på att det oftast “beror på” och att det mesta egentligen är rätt komplicerat så ökar sannolikheten att du kommer vara en mer harmonisk person mot din omgivning och att du inte kommer reagera med ilska och hat så fort någonting inte överensstämmer med dina förutfattade meningar.

Jag vet att ingen som egentligen skulle behöva läsa det här kommer 1, förstå vad jag just skrev eller 2, ens läsa den här texten. Men skitsamma, nu är det skrivet.

Skadorna då, ok. Vi tar en det en sväng även om jag vet att jag predikar för kören. Alla sporter som inbjuder till att maximera sin fysiska prestation innebär skaderisker. Det gäller inte bara crossfit utan också fotboll, innebandy och friidrott med mera. Till och med fucking pingis kan sluta med rullstol. Men ingen gnäller på något av detta eftersom det tydligen inte är speciellt kul med folk som vrider sönder sina knän på fotbollsplanen, vrickar skiten ur sina fotleder när de spelar bandy eller får steloperera sina armbågar på grund av nån jävla racketsport. Det handlar om vilken nivå man väljer att köra på, hur nära gränsen man ligger. En ordinär sopa som kör crossfit lite på lattjo kommer inte skada sig. Det är fan omöjligt. Hen skalar skiten ur allting ändå. Ringrodd forever. Om man håller sig några ljusår borta från både flås och belastning så skadar man sig inte oavsett sport - fallskärmshoppning möjligen undantaget.

skador2.jpg

Kvaliteten på utförandet ordas det mycket om. Man lämpar över lite väl mycket skuld på utövarna här. Sure, om du bara har kollat på Games på Youtube och vill härma lite för dig själv på ditt vanliga gym då är det fanimej ditt fel om det går åt helvete, absolut. Dock finns det fortfarande många boxar som släpper in folk till ordinarie klasser för snabbt, inte tvingar dem att skala ner det som är för svårt och ger dem tid att utvecklas och bygga upp en bas.

Eftersom folk omöjligt kan ta ansvar för sina egna snedsteg så är de trasiga ryggarna, axlarna och lederna som följer crossfits fel. Inte den stolta hetssporren som ville vara bäst i klassen dag 1.

Som sagt, ingen drar den typen av slutsatser kring fotboll. När några fyllon blivit sjukskriva efter ett par korpenmatcher kommer inte gnället om att fotboll är lika med rullstol.

Varför är det så här? Därför att crossfit provocerar så in i helvete. Med en svansföring så hög att den låg parallellt med ryggraden proklamerade sporten att detta var den överlägsna formen av träning, allt annat - det gamla - var ineffektivt, tråkigt och dumt. Det är klart fan gymråttorna fick ryck. Att crossfit dessutom passar på att kröna The fittest on earth varje år gör inte spasmerna mildare. “Fittest” är ett ordval som inte kom av någon slump kan tilläggas. Lägg till några failvideos från typ 2007 där ett gäng crossfitare halvt slår ihjäl sig, påstå att det alltid ser ut så och vips så är fördomen fastetsad i varenda hippocampus ute i gymmen.

Crossfit exploderade när det kom och det berodde mycket på den skickliga marknadsföringen, de hypade videorna och de svepande generaliseringarna. Nu när det där inte behövs har det som katapulterade crossfiten in i träningsvärldens spotlight blivit en belastning som antagligen aldrig kommer försvinna.

John Annerud

Rymdblomma 1Jag är inte coach men

Share
Podbean App

Play this podcast on Podbean App