Dietrouletten

Nu ska det gnällas om kost igen. Jag har precis som de flesta andra som har haft ett visst intresse av att bli snyggare* provat ungefär alla nya fräscha metoder att få ordning på spegelbilden. Notera att jag absolut inte jobbat det minsta med självbilden och det är väl där det fundamentala felet egentligen ligger - men skit i det, det har ju inte du heller gjort.

Som vi har diskuterat i poden och lite överallt annars, det verkar som att folk helt enkelt bestämmer sig för att ett sätt är det bästa och går all in på det ett tag innan de byter i frustration över uteblivna resultat eller att det inte höll i längden. Det är inte så konstigt. De flesta som propagerar för de olika metoderna uttrycker tvärsäkert att deras metod är 1, den enda rätta och 2, väldigt enkel egentligen. Bortsett från diverse (komiskt nog) tillkrånglade förklaringsmodeller där de försöker ta sig runt etablerade rön inom nutritionsvetenskap och beprövad metodik så grundar sig samtliga dieter på en och samma sak - avsiktlig eller oavsiktlig kalorirestriktion.

Jag skriver det igen, extra tydligt denna gången:

AVSIKTLIG

- ELLER -

OAVSIKTLIG

KALORI-

→ RESTRIKTION ←

Ok?

Om inte ok, läs ovanstående igen. Speciellt partiet som inbegriper ordet oavsiktlig.

Rasslade det till bakom ögonbrynen? Gött, då tar vi lite exempel på vanliga dieter och varför de leder till kalorirestriktion.

LCHF

När man ger sig på LCHF är det lite som att peta på ett stort getingbo med en elvisp. Det blir ett jävla liv. Lyckligtvis så är trollsvansen i regel inte speciellt militant även om den gärna uttrycker sig snarlikt busfröna på högerkanten. De har en liknande benägenhet att köpa grova översimplifieringar också. Men skit i det, till saken. När en person börjar följa de grova riktlinjerna i LCHF (Low Carb, High Fat - lite kolhydrater, mycket fett) så går de flesta ner väldigt snabbt i vikt trots att fett innehåller mer än dubbelt så mycket kalorier per gram än protein och kolhydrater. Så, varför funkar det?

Därför att när du följer riktlinjerna för den här dieten så blir det inga chips till Let’s dance. Ingen öl. Ingen pizza. Ingen cola. Inga pommes frites. Ingen kebabrulle. Inget lösgodis. Ingen glass. Ingen latte. I princip ingen av den maten som mest effektivt triggar vår hjärnas belöningssystem får ätas och därmed sjunker det totala kaloriintaget, även om du äter fet bearnaisesås med entrecote till middag och nån jävla kokosoljasmoothie till lunch. Kombinationen av högt kolhydrat och fett (och salt)-innehåll i vanlig skräpmat får oss att gå totalt bananas och överkonsumera till den grad att ÄVEN om vi i princip dricker smält smör blir det kaloriintaget totalt sett lägre över tid. Det säger mer om folks sinnessjuka matvanor innan dieten påbörjades än hur effektivt LCHF är, faktiskt.

Jag tycker dock att LCHF är bra. Inte för att det skulle fungera som bloggarna/bokförsäljarna låtsas utan för att det får folk att sluta äta så mycket skräpmat. Skräpmat är problemet från första början nämligen. Inte inaktivitet, inte frånvaron av ångestfyllda träningstimmar i veckan. Skräpmat. Punkt.

5:2

Eller 6:1, 10:4, 200:80 eller vad du nu vill. Periodisk fasta som det kallas av folk som inte (främst) försöker sälja böcker eller annonsplatser. Precis som LCHF fungerar även det här utmärkt. De som spottat ur sig den här geniala idén vill gärna tillskriva den här metoden någon sorts magisk boost av metabolismen/ämnesomsättningen. Det är fel. Hur funkar det?

Med 5:2 så är tanken att du ska äta som vanligt fem dagar i veckan och äta skitlite två. Därmed med hjälp av gud/zeus/trolleniskogens hjälp kommer din kropp bränna mer fett de övriga dagarna och därmed kommer du gå ner i (dålig) vikt. Allt som händer är att din totala kaloritillförsel sett över veckan går ner med ett gäng procent. Därmed tappar du vikt. Basta.

Det här verkar ju enkelt och bra eller hur? Givetvis lyckas folk fucka upp det här med. De tolkar “ät som vanligt fem dagar i veckan” som att de kan svulla järnet med all möjlig skitmat bara för att de två fastedagarna magiskt neutraliserar det. Nope. Du måste fortfarande skärpa dig. Du måste fortfarande äta sallad, lagad mat från basvaror och utan att överäta. Det vill säga, du kan fan lika gärna skita i att fasta och bara äta vettigt utan att svälta dig själv. Men det är ju jobbigt så de flesta letar vidare efter någon annan magisk lösning.

Veganism

Det är lite småfarligt att kritisera de här rackarna också. Man vill ju inte ha sin gård nerbränd av ett par bortsprungna medelklassungar liksom. I sig gillar jag veganism så länge man är det av empatiska skäl. Det är synd om djuren. De lider och vi äter. Vi njuter på deras bekostnad. Vi måste inte äta dem, vi klarar oss ändå. Inget snack. Problemet för mig är när de börjar yra om andra saker som att man mår så jävla mycket bättre av att äta bönor och broccoli hela dagarna. Det kanske är så men det är inte fastställt. Man kan se att de som äter veganskt har bättre hälsomarkörer i allmänhet, fine, men beror det specifikt på kosten? Njeaeeaeeeaaa. Det är inte ett superlångt skutt rent logiskt att anta att dessa personer lever hälsosammare rent allmänt och DÄRMED har bättre värden. Det är också ett ganska rimligt antagande att folk som äter fett rött kött med extra gräddsås till sin potatisgratäng inte lever speciellt asketiskt i övrigt. Därmed sämre hälsomarkörer. Vad vet vi? Inget säkert.

Det jag vet är att man kan proppa magen full med frukt och grönt med lågt kaloriinnehåll, känna sig mätt, få lägre kaloriintag över tid och gå ner i vikt. Det är precis absolut helt jävla solklart. Säg det istället för att komma dragandes med dynga som What the health-dokumentären och svajiga tolkningar av studier.

Potatisdieten

YES! Jag var fan tvungen att ha med den här. Den är så förbannat genialisk. Jag har inte orkat läsa vad upphovsmannen/kvinnan har för förklaringar till den här metodens sk. framgång, men jag utgår från att det är en massa pseudovetenskapligt dravel precis som med de andra dieterna. Här är det iallafall ganska solklart. Du har ett stört ätbeteende. Du behöver fixa det. Breda penseldrag - ät bara en sak! Vad är alltid gott? Potatis. Vad kan man bära med sig överallt? Potatis. Vad är mättande och har lågt kaloriinnehåll? Potatis. Gött. Ät bara potatis.

Folk rasar i vikt. Riktlinjerna är enkla. Koka en stor jävla kastrull potäter. Lägg dem i en ryggsäck och bär med dig överallt. Blir du sugen på något? Ät en potatis. Är du hungrig? Ät en potatis. Man (eller kvinna PKlololol) orkar inte äta speciellt mycket potatis eftersom det är så in i helvete mättande och tråkigt så kaloriintaget blir litet. Dina dåliga vanor utraderas och orkar du hålla på tillräckligt länge blir det lättare att börja om. Finns det några nackdelar med den här GENIALA metoden? Eh ja. Du riskerar att bli helt undernärd, tappa muskler, bli galen och det är inte direkt asball att gå på date med en säck potatisar i ryggan. Så klart. Men här finns iallafall potentialen att den som ger sig på det faktiskt förstår hur och varför kilona rasar utan att bli en svinjobbig tangentbordskrigare man måste trippa på tå runt.

Jag har säkert missat någon diet nu (SOM FUNKADE PÅ MIG!!!11) men ni hajar galoppen. Det finns inga magiska formler som kommer göra dig snygg. Du måste jobba. Du måste äta din broccoli. Du måste skita i godsakerna ibland. Livet är skit. Tyvärr.

Deal with it.

John Annerud

Rymdblomma 1Jag är inte coach men

*lägre fettprocent, mer muskler = perfekt liv.

Share
Podbean App

Play this podcast on Podbean App