Den tredje oktober 2017 kom den första riktigt stora dopingavstängningen inom crossfit.

Jag måste säga att jag är lite imponerad. Det tog ganska lång tid innan det sket sig och nån jävel åkte dit. Man kan inte med rak mun påstå att Crossfit inc utåt sett verkar ha överansträngt sig i jakten på fuskare men enligt mig finns det mycket som talar för att de gör ett ganska bra jobb.

När bomben briserade startades omgående en tråd i facebookgruppen CF-sweden om skandalen. Diskussionen ramlade direkt in på huruvida Crossfit verkligen gör allt de kan för att ta tag i fusket. De flesta var rörande överens om att så inte var fallet.

Problemet är trovärdighet. Crossfit har inte anlitat en tredje oberoende part att utföra och hantera testerna. När ett företag testar sig självt känns inte resultatet trovärdigt.

Hade till exempel USADA eller WADA hanterat tester, testprocedurer och så vidare hade skepsisen varit betydligt mindre.

Men är det vad som krävs för att vi skall ta Crossfits anti-dopingansträngningar på allvar?

- Ja, jag tror det. För vad jag kan se är deras nuvarande metoder inte fel. Karl Dyall skrev i ovan nämnda facebooktråd att på Crossfit Solid har både han själv och andra blivit testade flera gånger de senaste åren. Hela vägen uppe i kalla norden. Tillräckligt bra enligt mig.

Blir proven tillräckligt noggrant undersökta?

- Det får man helt enkelt förutsätta. Att gå ut med vilka specifika begränsningar deras testmetoder har är inte direkt genialiskt.

Just nu handlar det om hur mycket förtroende man väljer att ge Crossfit inc i frågan. Det finns de som säger att Crossfit aldrig skulle sänka namn som Fraser, Davidsdottir, Fronning, Tomi och så vidare - och de kan envist hävda det ad infinitum. Men för min egen del är det uppenbart att ingen går säker om de väljer att stänga av årets tredje bästa manliga individuella deltagare.

Unge herr Garard tog Stenosol. Jag har ingen jävla aning om vad det är för något men det heter -sol på slutet så det måste vara bra skit.  I sin förklaring/dödsruna på Instagram skrev han att han minsann inte använt spruta utan bara piller. Slow clap.

 - Jag tror inte det är superrelevant hur du fick i dig preparatet gubben.

Han gick också ut med att han sett massor av andra atleter ”out smart the system”, kommit undan med det och ”sabbat sportens integritet”.

 

Jag bad Mads Jacobsen kommentera Garards påstående och han sa följande:

 

”.. Om hans försvar bara är att andra har gjort värre och kommit undan med det så är det bara ännu mer tragiskt! Vad är det för ursäkt! Han bör ta sitt ansvar och stå sitt kast!”

 

Finns det fler där ute?

- Ja. Vad kan Crossfit göra åt det? Testa mer - men ingen kan räkna med att det löser problemet till hundra procent. Det fuskas i alla sporter. Pengar är inte en avgörande aspekt enligt mig. Det kommer alltid finnas fuskare. Men om folk inte drar sig för att fuska i kubb, datorspel och finns-i-sjön så tror jag inte en sport där en tredjeplats innebär 76 000 dollar och sponsoravtal i åratal framöver kommer undan.

Så länge det finns folk som inte har något att förlora och allt att vinna får vi dras med det här. Patrik Vellner fick aldrig sitt moment på podiet och för Ricky Garard är det ögonblicket enbart förknippat med skam.

 

John Annerud

Rymblomma 1 på Jag är inte coach men 

Share
Podbean App

Play this podcast on Podbean App