Förlåt mig fader för jag har syndat. I avsnitt 44 av Jag är inte coach men begick jag kardinalfelet nummer ett - jag tänkte och uttryckte att schyssta killar minsann var annorlunda än random bastarder. Detta kom sig av att vi pratade om var sexuella trakasserier var mest utbredda i styrketräningsvärlden. Utifrån egen erfarenhet hävdade jag Crossfitboxarnas oskuld och tryckte samtidigt på problematiken med douchebags på andra typer av kommersiella gym.

Kritiken lät inte vänta på sig, vilket är bra. Någon skrev att det naturligtvis förekom även på CF-boxar att män tog sig friheter. Vidare ansågs det problematiskt att vi talade om boxen som en utopisk, fredad zon. Själv hade jag ju inte märkt någonting? Å andra sidan är jag varken jätteung eller jättesnygg heller, plus att jag mest går på dagens klass och vem har ens tid att talla på grannen mitt under brinnande AMRAP?

Tydligen tar sig vissa den tiden, står bakom samma tjej varje pass, kommenterar hennes kropp, fortsätter den tveksamma uppvaktningen på sociala medier. Vi har fått meddelanden som vittnar om förekomsten, och min yttersta medmänskliga princip är att alltid hörsamma utsatta kvinnor.

Så det var bara att backa. Har vi fel i sak vill vi veta det, detta borde jag dessutom ha tänkt på själv. Klart att det förekommer svineri även på de till synes ursnälla boxarnas golv. Vi må ha kommit lång jämfört med mången gymbro, men vi är inte above strukturerna.

För att komplettera reaktionerna gjorde vi en omröstning i Facebook-gruppen CF Sweden där vi frågade om respondenten hade erfarit eller bevittnat någon form av sexuella trakasserier på en certifierad box. När detta skrivs är resultatet 17 JA mot en majoritet på 247 som inkommit med svaret NEJ. Svagheter med den här typen av ickevetenskapliga undersökningar är att man riskerar att missa viktiga svar för att man inte vågar uttala sig då man inte är anonym. Styrkan är enkelheten. De allra flesta är helt enkelt mindre benägna att klicka sig vidare till extern webbplats. En annan svaghet som nästan alltid förekommer vid surveyundersökningar, stora som små, är att populationen är för liten för att resultatet ska vara generaliserbart.

Med full medvetenhet om att resultatet sannolikt inte är helt representativt i åtanke kan vi ändå konstatera att ungefär 5% svarat ja. Det är 5% för mycket. I det community vi vill bygga förekommer 0% trakasserier of any goddamned kind där vi tränar. Tänk bara hur många timmar vi spenderar på våra vuxenfritidsgårdar per månad eller år. Det är en plats där vi lär oss om oss själva, om att samarbeta och om att bli mer ödmjuka. Insinuanta kommentarer, obekväma blickar och förföljelse på messenger hör inte hemma här.

Nu vore det förstås lätt att säga hit the road Jack till alla som någonsin begått ett övertramp men jag tänker att man inte löser ett problem genom att skicka över det till grannen tvärs över gatan (AKA fitness 24/7) och ännu mindre okej är det att släta över en sådan händelse.

tjejerbox2.jpg

Vi behöver jobba preventivt i hela samhället för att få ett slut på det förbannade elände som pågått i alla branscher och communityn som nu har uppdagats i samband med #metoo-rörelsen. Förslag på utbildning i grundskolan om samtycke ligger som förslag. Män uppmanas för första gången någonsin att börja diskutera, på djupet, vad en konstruktiv mansroll i vår tid kan och bör bestå av. Allt sådant är jättebra men vi behöver också gräva där vi står. Här tror jag att nyckelordet är CIVILKURAGE.

Uppstår det problem blir ett naturligt steg ett att redan ha odlat en kultur där man vågar tala om för ägaren eller en coach man litar på att det förekommer oegentligheter. Steg två kommer att kosta på, det är obekvämt att ta snacket om hur man beter sig mot medmänniskor med den som tabbat sig, men det kommer inte vara hälften så obekvämt som för den som blir utsatt.  

Vi är en försvinnande liten del av samhället men - vi är en oersättlig pusselbit. Vi är ett sammanhang där många finner sin plats, kanske för första gången i sina liv. Crossfit ska handla om att alla kämpar på egna villkor, på sin nivå. Ingen ska objektifieras, alla får vara subjekt här. Ingen ska bli ett offer här, alla ska få känna sig som motsatsen - som hjältar.

Crossfit handlar till stor del om att våga, och du är jättemodig och superstark om du kan rycka tresiffrigt och springa runt på händer iklädd viktväst till frukost, men skulle du våga stå upp emot din vän om han betedde sig som ett svin?   

Lorena Sierra Gustavsson

GenushäxaJag är inte coach men

 

Share
Podbean App

Play this podcast on Podbean App