Ingen känner sig speciellt tuff när man sitter och bajsar. Det är ju faktiskt en ganska så utsatt position man befinner sig i. Många söker då trygghet och värme i mobilens underbara sagoland. En direkt konsekvens av detta blir att man sitter och tittar på highlights ur andra människors liv på sociala medier. Smickrande selfies, sandstränder, nyttiga pannkakor, platta magar, tajta rumpor - och här sitter du och luktar skit. 

De flesta som kör crossfit har instagram. Jag skulle gubbgissa att en sisådär 84% regelbundet slänger upp diverse fan-vad-jag-var-duktig-nu-bilder för att casha in lite likes efter ett pass/klass/whatever. Det händer att en och annan ärlig jävel lägger något genuint osmickrande inlägg på sig själv men i regel är det bara folks Greatest Hits som får synas. Ingen vill exponera en svaghet eftersom ingen gillar svaghet för då får man inte alls lika många pling-bzzt i fickan. Någons slentrianmässiga like har blivit en sorts känslovaluta för oss som vi samlar på. 

Detta gäller i allra högsta grad även våra kära superduperproffs även om de faktiskt tjänar riktiga pengar på det. De lägger aldrig upp en video på något de inte är jättejävlanöjda med eller något som inte är en del i någon sorts övergripande marknadsföringsstrategi. De lägger aldrig något pinsamt eller töntigt, inte ens något som är lite sisådär. Till och med deras avböner när det gått åt helvete är rätt coola. Det är alltid top notch eftersom de vet att de blir hårt granskade av sina motståndare, sponsorer och fans. Antalet likes genererar pengar och det gäller att hålla järnet varmt och smida utav helvete eftersom det bara krävs lite svaj i en knäböj för att karriären ska ta slut.

problem1.jpg

So far so good kanske men det är här det börjar bli dumt på riktigt. När en ordinär sopa blir bombarderad av sinnessjuka EMOMs, sviktande skivstänger och svettiga leenden så uppstår en känsla av att det extraordinära bara är någon sorts jävla knappt godkänt. Vad spelar ett personbästa på 100 kilo i mark för roll när alla andra drar det dubbla hela tiden? Vad är mitt värde om det jag är stolt över bara är en fis i rymden jämfört med allt annat jag ser. Vi jämför oss själva när vi är som sämst med det folk skyltar med när det går som bäst.  

När vi väl sitter där och tycker att vi är helt jävla värdelösa så är vi extra mottagliga för all skit de vill pusha på oss. Varenda inlägg är hashtaggat med proteingodis, gymkedjor, skomärken eller något annat ABSOLUT ESSENTIELLT för din utveckling. De generiska träningsprogrammen är nog fan giftigaste. Testa mitt nya program så blir du lika bra som jag!” - länk i bio - endast 99 dollarpesos/mån - garanterade resultat - SES PÅ REGIONALS

Alla program och dieter fungerar (antagligen) men ingen jävel orkar följa dem i mer än någon månad innan de blir distraherade av något nytt och fräscht. Ingen har tålamod att lägga ÅRATAL på att bygga upp en solid bas med tråkiga gummiband och bollar. Alla vill gå rätt på tunga power cleans och entimmeschippers. “Katrin gör ju det, så varför kan kan inte jag?”

- Katrin gled inte in på en Crossfitbox i samma skick som du. Innan hon ens började med Crossfit hade hon lagt mer timmar på träning än vad de flesta lägger under en livstid. Det är skillnaden. Dessutom är det hennes jobb nu och hon jobbar heltid. Försök inte ens om du inte har samma förutsättningar. 

problem3.jpg

Vem har inte funderat på att köra en crossfitprogrammering kombinerat med ett styrkeprogram samtidigt?Jag kan köra lite innan passet.” Gärna på kaloriunderskott eftersom det snart är sommar. Släng in lite syraintervaller efteråt eftersom det snart är Open och du kommer damma in i väggen och/eller skada dig snabbare än Castro kan säga Batman. Alla hetsar för att komma ikapp alla andra som verkar ligga så sjukt långt före. Det känns som att alla andra utvecklas så mycket fortare. -Vad gör de som jag inte gör? -Hur kan jag bli bättre? Ändra, ändra, ändra. Mer, mer, mer. 

Utan sociala medier hade crossfit inte exploderat som det gjort. Crossfit Games hade bara varit en dammig grillfest för ett gäng träningsextremister. Tjejer hade fortfarande inte fått ha muskler, Reebok hade kursat för länge sedan och fitness hade varit något man bara ägnade sig åt i högklackat.

Men i längden är Instagram bara en dålig kompis som viskar i ditt öra att du inte duger. Jag tror den bakomliggande orsaken till många av problemen som crossfit dras med i grunden beror på sociala medier. Vi drivs att träna för hårt, för ofta och vi stressas in i avancerade övningar som vi inte är förberedda för. Då kommer skador och problem. Vi måste lära oss att eliten inte spelar med samma förutsättningar som någon med heltidsjobb och socialt strul av normalgraden. 

Släpp den jävla telefonen och njut av att röra på dig och att lyfta tungt. Det är inte alla som har den förmånen.

John Annerud

Rymdblomma 1Jag är inte coach men

Share
Podbean App

Play this podcast on Podbean App