I en värld som blir (?) mer och mer öppen och gränslös verkar det som att vi som människor får ett allt större behov av att kategorisera saker och ting. Det har också tack vare de kommunikationsmöjligheterna som finns idag aldrig varit enklare att nå ut med åsikter och budskap vilket många till fullo utnyttjar. Tyvärr blir det dock ofta polariserat utan större nyansering vilket i och för sig kan vara spännande men ibland är det förvånande vilken energi det läggs på detaljer samtidigt som helheten glöms bort.

Crossfit går egentligen mot allt det som psykologiskt får oss att må bra. Generellt gillar vi förutsägbarhet och trygghet eftersom det får oss att känna att vi har koll på det sammanhang vi befinner oss i. Vi gillar ordning och reda och det känns bra med struktur och riktlinjer. När något främmande dyker upp som vi inte känner igen reagerar vi med instinkter från tiden där varje dag handlade om överlevnad. Kroppens alarmsystem sätter igång och vi förbereder oss för kamp eller flykt. Vi är också till stor del flockdjur och fungerar så att den egna grupptillhörigheten stärks av att det finns en annan grupp som står för något annat. Det är bland annat dessa fenomen som är mekanismerna bakom fördomar eller varför inte rivaliteten mellan två fotbollsklackar för att ta ett lite mer banalt exempel.

vadfan_rcf2.jpg

Det är väldigt lätt till hands att tycka något om Crossfit. Uppenbarligen har många synpunkter och åsikter om företeelsen men vi måste komma ihåg att det inte bara handlar om negativ input. Träningsformen växer stadigt och det gäller både antal affilierade boxar och gym eller delar av gym där så kallad funktionell träning bedrivs. Även som tävlingsform händer det mycket, både inom Crossfit Games och avknoppningar som exempelvis Grid och Functional fitness. Andra exempel på att trenden allt mer går ifrån träning av isolerade muskelgrupper i maskiner är explosionen av utegym och OCR-lopp. Det går säga vad man vill om att Crossfit som koncept är privatägt men det är inte orimligt att tro att det faktiskt till viss del bidragit till det vi ser hända nu.

Men vad är det då? Vad menar vi när vi pratar om Crossfit? Motfrågan är om det egentligen är så viktigt att få fram ett klockrent svar på den frågan? Kanske är det så att vissa människor tycker det är mer intressant att träna många färdigheter jämfört med att specialisera sig. Kanske är det just avsaknaden av förutsägbarhet som gör att det blir spännande och lite av en motvikt till övriga livet.  Kanske är det så att den funktionella träningen faktiskt leder till praktisk nytta i vardagslivet. Kanske är det bara jävligt roligt. 

Det är troligen bra om diskussioner om detta fortsätter även framöver. Det tyder på att utveckling sker och att det är raka motsatsen till gammalt konservativt tänkande. Även inom Crossfit-rörelsen finns ju faktiskt en del gamla sanningar och synsätt som behöver utmanas och ifrågasättas. Tänk om ingen brytt sig överhuvudtaget? Så oavsett vad vi kallar det och exakt vad det innebär så är det en häftig utveckling som pågår och det känns väldigt inspirerande att vara en del av det.

 

Mikael Selvin

GästskribentJag är inte coach men

Share
Podbean App

Play this podcast on Podbean App