Med en befolkning på strax över 330 000 borde inte islänningarna ens synts till på något CrossFit Games men ändå har ylletröjorna lyckats knipa åt sig nio podiumplaceringar sedan tävlingarna började 2007. Faktum är att det bara är ett år som de inte haft en kvinna på prispallen sedan 2010. Med tanke på att USA, där flest crossfitutövare finns, har en befolkning på över 320 000 000 är det helt sinnessjukt. Amerikanerna är tusen gånger fler.

Sverige har med sin till synes snarlika kulturella och genetiska bakgrund som Island lyckats med precis diddily-squat på den individuella sidan trots en befolkning på tio miljoner.

Det är inte bara i Crossfit de utmärker sig. Ingen har väl missat de oproportionerliga framgångarna i fotboll, handboll, friidrott och strongman. Hur kommer det sig att ett land med en total befolkning ungefär lika stor som antalet innevånare i Malmö kan lyckas med detta?

Vi börjar med vädret. Island ligger mitt i Atlanten mellan Skandinavien och Kanada. Det är ungefär lika stort som södra Sverige. Det är mest bebott i de södra delarna där klimatet är blött, blåsigt och kallt - men inte jättekallt. Det är sällan flera minusgrader på vintern och det är ännu mer sällan över 20 på sommaren. Temperaturen ligger oftast någonstans mellan 10 och 20 grader plus större delen av året. Att vara utomhus en genomsnittlig dag känns alltså ungefär som att stå i en biltvätt och mysa.

Någon som känner för att ta en promenad?

isl2.jpg

På vintern är de få timmar som solen knappt orkar över horisonten knappt märkbara, det känns som att det är mörkt hela tiden. Sverige är inte direkt något paradis vid den här tiden på året men det går att vara ute iallafall. Det är antingen ljust åtminstone sex timmar om dagen i söder eller så är det kallt och vindstilla i norr. På Island är det annorlunda, tänk på klimatet på södra Island som att ha västkustens höststormar dagligen med Norrlands ljusförhållanden. Att träna ute är alltså knappast lockande så alla upptänkliga inomhusidrotter och sporter är i princip det enda som gäller, och det innebär inte sällan att lyfta saker.

Bara på grund av ovanstående är förutsättningarna för att forma ett härdat folk goda och då har vi inte ens nämnt isoleringen, vulkanutbrotten och jordbävningarna. Detta har gjort islänningarna till ett gäng envisa och härdade jävlar som inte ger sig i första taget.

När jag flög till Island för att fira jul hamnade jag bredvid en isländsk läkare som hade en annan intressant synpunkt, han trodde det hängde mycket på att 60% av islänningarna har keltiska gener. Kelterna togs ofta som trälar av vikingarna. De fick knappast leva några lyxliv. Fysisk styrka och motståndskraft var nödvändigt för att dessa trälar skulle få föra sina gener vidare. När slaveriet upphörde blandade befolkningsgrupperna sig med varandra och så bara råkade det bli någon slags power-combo mellan vikingar och kelter. Wopsie.

Det är självklart ett i grunden aktivt folk. Något annat vore totalt osannolikt med tanke på deras prestationer. Man premierar att ta sig ut i naturen för att jaga och fiska eller ta långa promenader när vädret tillåter. Främst sommartid alltså. Det fanns en tradition att skicka iväg sina ungar till en bondgård eller motsvarande under sommarmånaderna för att A, slippa behöva bry sig om vad ungarna håller på med när de inte var i skolan under lovet och B, lära dem att arbeta för sig. Det kan knappast vara negativt för deras fysiska utveckling. I motsvarande situation i Sverige satt ungjävlarna och pöste med blandsaft och tv-spel.

isl43.jpg

Det är på den kvinnliga sidan som Island är mest dominant i CrossFit och det tror jag beror på att Island är mer jämställt än större delen av den övriga världen. Det är inte på något sätt perfekt men bara tillräckligt mycket bättre för att tjejer faktiskt fick röra skivstänger, göra gymnastik i räcke och annat som skulle kunna ge dem lite muskler på överkroppen. I övriga världen existerande inte detta innan CrossFit kom farande. En kvinna kunde möjligen, möjligen ha lite muskler på benen men inte för mycket. Resten av kroppen skulle vara så tunn som möjligt. Detta innebar givetvis ett enormt försprång när sporten började spridas. Ett försprång som de har bibehållit.

Kosten på Island är minst sagt proteinrik. Man kan se traditionell isländsk husmanskost som en desperat variant av den svenska. Barnen äter torkad fisk doppad i smör som godis. Det är nära på 100% protein i fisken. Man äter precis hela djuren som man slaktar eller jagar. Inget går till spillo. Man äter traditionsenligt vindtorkad fisk, rutten haj och fårinälvor för att det vore efterblivet att slänga bort något som fortfarande är ätbart. Innan Jul så äter man traditionsenligt en rätt som kallas Skata på Island. De modiga ibland er får gärna åka till Island och prova detta. Det är rocka (typ en haj fast fulare) lagrad/fermenterad/jäst i ammoniak/urin som äts med potatis, rotfrukter och lammspäck. Lukten förföljer en i dagar och ångesten i månader.

Vi har alltså ett envist folk som lever på en vindpinad ö mitt i atlanten, delvis isolerat och bortglömt från omvärlden under flera hundra år. De bestod från början av en kryddig mix av kelter och vikingar vars kvinnor faktiskt har fått lyfta saker. Det växer ingenting på ön så det enda som går att äta är fisk och kött. Det är becksvart under en stor del av året och vädret är kroniskt ogästvänligt. Med jämna mellanrum exploderar någon vulkan och begraver hela stället i aska. Släng in lite jordbävningar och störtfloder för att skoja till det och voilà!

Är det någon som fortfarande är förvånad?

John Annerud

Rymdblomma 1Jag är inte coach men

Share
Podbean App

Play this podcast on Podbean App