Medan Greg Glassman har lagt ner alla ambitioner att försöka övertyga världen om att Crossfit är den enda sanna vägen att nå “elite fitness” så envisas Crossfit Games-teamet med att försöka få Crossfit att få samma anseende som alla andra stora sporter och idrotter. Det har gått rätt bra, förutom att crossfit är ett företag och därmed inte kan få internationella pris från diverse skitnödiga organisationer eller har en suck att hamna på någon olympiad så har den vuxit så enormt att till och med en och annan farmor vet vad crossfit är för något. Så länge det är ett företag som driver allting så kvarstår alltid tvivlen om besluten tas av kommersiella skäl och inte sportsliga. Det kändes bra, rätt och riktigt när förra årets tredjepristagare på herrsidan diskvalificerades på grund av dopning eftersom det gav ett någorlunda starkt sken av att det fanns principer som byggde på rättvis tävlan där någonstans, långt in i kassavalvet.

Nu har de givetvis lyckas klanta bort det.

Som vi snackade om i avsnitt 65skickade Brooke Wells in ett nästan osannolikt risigt filmklipp för validering av sin poäng i Open 18.4. Det var så dåligt filmat att man knappt kunde se om hon lyckades möta standarden för någon av sina reps i övningen HSPU (Handstand push up). Hon har bevisligen haft svårt för att klara av förra årets standard för övningen, som många anser var lättare, och därför är det synnerligen suspekt att hon valde en så dålig filmkvalitet och vinkel för videon. För en vanlig hoppsan-ojdå-crossfitare hade det väl gått an, men detta är en av världens mest kända crossfitatleter och hon är ett proffs på instagram. Hon lever mer eller mindre på sin närvaro på sociala medier. Hon kan det där. Hon vet bättre. Något annat är inte möjligt.  

brooke1.jpg

Även om videon var risig så kunde man se att hon med säkerhet fick flera tveksamma reps godkända och flera uppenbara no-reps utöver det. Givetvis sniffade internets blodhundar på reddit reda på den här saken så gott som omgående och började stöka så till den milda grad att det tvingade CFHQ att yttra sig om saken. Dock endast på reddit. Deras svar där var som följer:

“..Following up on this. We took the information shared on the thread and circulated it internally. The video is shot at a poor angle, which makes review difficult. There do appear to be HSPU reps that miss the line.

In terms of the video verification following the Open: This video was submitted as a verification of capacity to complete the score submitted. These spot checks are designed to allow us to verify that athletes are capable of the work they claimed to be.

In rare, egregious cases, score adjustments based on quality of movements or massively miscounted reps can be made. It was determined that this video did not represent one of those cases.

Brooke’s video has been accepted.”

Egentligen så skulle det räcka att släppa micken här men jag förtydligar det här en aning för effekt.

1, “There do appear to be HSPU reps that miss the line.”

2, “..verify that athletes are capable of the work they claimed to be.”

3, “Brooke’s video has been accepted.”

Jag är egentligen inte arg längre. Sånt blåser över ganska snabbt i mitt fall. Men jag är fortfarande lite förvånad.

I vilken annan sport som helst är det här helt bisarrt. Ska man tilldöma någon segern eller ett resultat baserat på tidigare prestationer och en uppfattning om förmodad kapactiet? "Han brukar kasta längre så vi lägger på några centimeter." 

Nja.

Om de nu så jävla gärna vill att crossfit skall bli accepterat som en vettig sport, hur har de då tänkt att det ska rimma med att man låter folk kvala till vad som påstås vara deras världsmästerskap med helt godtycklig självrapportering? En självrapportering som inte ens straffas det minsta när den visar sig vara falsk.

Fusk alltså?

Det är går inte med säkerhet att säga om det var medvetet från Brookes sida. Hon kanske inte har en jävla aning om vad som krävs av en video även efter ett gäng säsonger på absolut högsta nivå. Hon kanske har ett mediateam som sköter alla hennes instagrambilder och hon kanske var tvungen att filma den här workouten alldeles, alldeles själv men det är långt ifrån troligt. Hon kanske trodde att hon satte alla reps som hennes domare godkände. Hennes domare kanske inte vågade noreppa självaste Brooke Wells. Ingen vet men indicier saknas det absolut inte.

Nästa puckjävel i den här sörjan är faktumet att CFHQ bara begärde in filmmaterial från en workout i årets open för att verifiera att deltagarna faktiskt gjort vad de påstår. (Att en domare som gått en tio minuters onlinekurs godkänt poängen kan vi lämna helt utan hänseende.) Det som avgör om en person som satsat varenda minut av sitt liv det gångna året (och ett liv av träning innan dess) kvalificerar sig eller inte till regionals är inte vad de eller deras konkurrerande atleter presterat utan vad de sagt sig prestera och en video som visar att de skulle kunna göra det, inte att de faktiskt gjort det.

För att citera Marcus Palmqvist: “Va?”

...

Vidare, om atleten i fråga har supit bort sin video alternativt skitit i att ta en tillräckligt vettig sådan så kan de istället skicka in ett annat filmklipp där de faktiskt gör det de säger att de gjort.

“.. The video may be the original video captured during the Open, or the athlete may repeat the designated workout and submit video of this performance.”

Fast det har vi ju som bekant konstaterat att de inte behöver. De behöver bara göra ungefär vad de sa att de gjorde för att det ska stå klart att de har kapaciteten att göra det de sagt att de gjort.

Man blir lite trött, eller hur?

Kämpa CFHQ.

John Annerud

Rymdblomma 1Jag är inte coach men

Share
Podbean App

Play this podcast on Podbean App