Crossfit hyllas till höger och vänster för att det inte handlar om utseende och att det bara handlar om prestation. Visst, en crossfitbox ser inte ut som ett halvdassigt spa med parkettgolv, palmer och spotlights ovanför den överdimensionerade spegelväggen. Det är snarare en bedrägligt nonchalant stil med sprucken puts, magnesiumfläckar och slitna bumpervikter. Vill du se hur du lyfter får du rigga upp mobilen, för några speglar hittar du inte här.  

Därför är det lätt att tro att frånvaron av uppenbar ytlighet inom CrossFit också stämmer på djupet men där finns det något annat. En allmänt bohemisk planlösning och avsaknaden av speglar har inte gjort att fåfängan är ersatt av motsatsen utan snarare har en annan slags ytlighet gjort sitt intåg.

- Okej, boxarna huserar inte speciellt många i det läger som sportar de grövsta sexualiseringarna av sin egen person men det finns andra sätt att visa sina utvändiga status än att puta med röven framför spegeln när det är selfiedags.

Den som lyfter tyngst och gör snyggast muscle-ups får visserligen hög status by default men inte sällan går det att nå hyfsat långt i den sociala hierarkin med ett vackert yttre och en bländande personlighet - precis som överallt annars. Tjejerna tränar i små booty shorts och BH, killarna utan tröja och NEJ, så jävla varmt är det inte i en gammal industrilokal i februari. Vi tar av oss de dagar då vi känner oss sjukt heta, atletiska och snygga. Det känns bra!

utseende1.jpgBild: Patric Persson

Det är inget fel i sig. Vi är hårdkodade att uppskatta vissa utseendemässiga drag varav många är just de atletiska. Vi eller vår avkomma fick leva längre på stenåldern om vi idkade otukt med den starkaste, a.k.a den med störst traps. Inga konstigheter. Att påstå att utsidan är oviktig idag bara för att vi är självmedvetna och tänker fina tankar som att utseendet inte är det viktiga är självbedrägeri. Med det inte sagt att det varken är bra eller dåligt att utsidan är så viktig för oss, man måste bara vara medveten om varför den är det och att det spelar roll hur upplyst och medveten miljön man vistas i är.

En box är ingen fredad zon från samhällets spelregler. De snygga syns och gillar att synas, vi andra får sitta i baksätet. Visst händer det att någon som inte är idealsnygg dressar av under en svettfest, men vi som gör det har normkroppar. Vi kan säga det eftersom vi till viss del sticker ut med diverse små skavanker but here’s the thing: Vi tillhör normen ändå. Nej, vi representerar måhända inte idealet men skilj på ideal och norm. Vi som uppfyller normen behöver inte vara perfekta men vi passerar gränsen för att inte behöva be om ursäkt till diverse haters. Så, crossfitens baröver-kostym är en statusmarkör och du äger bara tillträde om du är ett fysmonster prestationsmässigt, eller råkar vara normsnygg. Punkt.

Missförstå mig rätt, jag är helt för att träna i solid-tisha* men utseendedemokratin infaller först när alla, på riktigt ALLA, kan göra det med samma självsäkerhet. Jag vill inte att någon ska haja till av daller även om till och med jag gör det själv fortfarande. Min dröm som kroppspositiv är att jag en dag inte ens noterar det, men vägen dit är inte att ignorera att rådande ideal fortfarande lägger den utseendemässiga ribban jävligt högt.

utseende2.jpg

Bild: Patric Persson

En box är i alla mått mätt en plats jag hellre ska kunna ta med barnen till vad beträffar sociala koder och vilka beteenden som uppmuntras än ett vanligt gym fullt av speglar och ångest. Men att påstå att utseendehets inte förekommer är lögn. Den som tror det har aldrig hört diskussionerna i boxens omklädningsrum, åtminstone inte damernas.

- Vilket är toppen! Bättre att vi faktiskt har de där samtalen mellan duschen och hårtorken där vi pratar om våra utseendenojor och komplex på ett konstruktivt sätt än att tro att utopin redan är här och därför begraver huvudet i sanden. Vi ska vara stolta över att ha kommit längre än random fitnessgym på utseendefronten men vi är inte framme än.

Hur ska man tänka? Hur ska man bete sig? Det är inte svårt.

Fyra träningstips för en mindre utseendefixerad vardag:

  • Kommentera inte andras och din egen kropp i tid och otid.
  • Se inte ner på andras approach till utseende, vi har alla våra skäl.
  • Uppmuntra en go’ personlighet framför allt, ge komplimanger för någons härliga skratt, smarta punchlines, höga ambitionsnivå et cetera.
  • Träna så hårt du vill och kan, ät när du är hungrig, sov när du är trött.  

Var rädda om varandra snyggingar!

*köttkostymen (reds. anm)

 

Lorena Sierra Gustavsson

John Annerud

PK-kontrollanterJag är inte coach men

 

***** ALSO

Vi älskar crossfit. Vi kommer fortsätta med crossfit. Men man måste kunna säga vad som är fel med det. Precis som i alla relationer.

Puss och hej! /IC

 

Share
Podbean App

Play this podcast on Podbean App